Home
Artişti
Contact
© 2007. All rights reserved
Despre
 

Proiectul CALL FOR DOSSIER a fost iniţiat în primăvara lui 2006, de către Departamentul Arhive Documentare & Memorie Digitală al Muzeului Naţional de Artă Contemporană. Obiectivul principal al proiectului constă în actualizarea şi dezvoltarea resurselor documentare ale MNAC cu materiale recente despre artele vizuale contemporane din România.

Artiştii documentaţi prin intermediul Proiectului Call for Dossier sunt selectaţi în urma activităţii lor expoziţionale în galeriile/spaţiile private din Bucureşti, din aplicaţii web de promovare a unor platforme artistice sau expoziţii online şi din cataloage de artă contemporană editate în ultimii ani. Limita vârstei de max. 36 ani a artiştilor a fost luată în considerare în definirea conceptuală a proiectului CALL FOR DOSSIER. În timp, documentaţia despre artiştii care nu mai îndeplinesc acest criteriu se transferă în baza de date a MNAC, aceasta având ca principal obiectiv accesul rapid la informaţii despre artiştii români contemporani, din perspectiva unei abordări cât mai cuprinzătoare a personalităţii fiecăruia din aceştia.

Rezultatul concret al proiectului se regăseşte într-o arhivă monografică, fiecare mapă de artist conţinând CD/DVD-uri, casete video, CV artist/grup, cataloage de expoziţie, afişe, invitaţii, printuri după articole de presă etc. Arhiva se dezvoltă pe măsură ce artiştii selectaţi ne confirmă participarea la proiect, ne aduc o selecţie proprie de materiale documentare, pe care aceştia le consideră reprezentative pentru activitatea artistică şi expoziţională la momentul documentării şi colaborează la organizarea informaţiei digitale. Numărul lucrărilor/proiectelor descrise şi responsabilitatea artiştilor asupra selecţiei fac parte, alături de limita de vârstă, din conceptul proiectului CALL FOR DOSSIER.

Versiunea pilot a proiectului este o aplicaţie web în română şi engleză, menită să promoveze demersul nostru şi să capteze interesul artiştilor faţă de acesta. Aplicaţia documentează prima serie de artişti, care au parcurs etapele prevăzute până la forma digitală actuală. Aplicaţia se va dezvolta atât prin completarea/actualizarea informaţiilor despre artiştii incluşi deja în proiect, cât şi prin documentarea altora, care se vor adăuga în timp.

Beneficiarii informaţiilor sistematizate sunt atât specialiştii din interiorul MNAC, cât şi publicul de categorii diverse, scopul proiectului fiind unul exclusiv de informare, studiu şi cercetare.

Conţinutul, structura şi designul aplicaţiei web sunt protejate de copyright.
Orice formă de reproducere sau copiere a conţinutului şi materialelor ilustrate se poate face doar dacă există acordul explicit al operatorului aplicaţiei şi al deţinătorilor de drepturi de proprietate intelectuală, conform Legii Dreptului de autor nr. 8/1996, cu modificările ulterioare.

înapoi