Home
Artişti
Contact
© 2007. All rights reserved
Bogdan Pelmuş
Profil (auto–referenţiale)

DETALIU CLIŞEU 2003

… Despre şablon…
Placa formată s-a banalizat. Camera obscură s-a impresionat şi s-a fixat.
Imaginea există pe peliculă, în creier sau în reproducere pentru a fi mai apoi reprodusă în serie. S-a vândut încet, încet, câte puţin, cu amănuntul, în cantităţi mici, cu bucata. Cantitatea a câştigat terenul de joacă… Pentru a NU putea măsura mulţimea tuturor punctelor egal depărtate de ACELAŞI punct fix… ACELAŞI spaţiu se poate observa dintr-un punct fix şi poate părea schimbat doar prin faptul că i se dă altă formă, aspect, comportare (despre timp, spaţiu, vreme) sau i se pun alte haine decât cele purtate până atunci. Spaţiul de mult ştiut se poate MUTA, îşi poate schimba aspectul, firea, conduita, etc.
Persoana intermediară are rolul de a negocia şi a crea piesa de schimb în locul piesei identice, dar uzate, a mecanismului.
Spaţiul recreat într-unul ALTFEL se motivează prin conjunctura existenţei DETALIULUI sau reflexului, pentru a veni în ajutor formei obiective şi universale a materiei, care are aspectul unui întreg NEÎNTRERUPT cu trei dimensiuni şi exprimă ordinea coexistenţei obiectelor lumii reale - POZIŢIA, DISTANŢA, MĂRIMEA, FORMA sau întinderea lor.
Locul care ne înconjoară, în care acesta îşi exercită suveranitatea de timp şi răstimp sau AŞEZARE şi INTERVAL, se poate DETALIA pentru a nu deveni CLIŞEU.

GOOD TASTE&FOR SALE 2001

Un proiect ironic, incisiv care vizează kitsch-ul şi valorile spirituale şi “dezbate retoric” scopul artei într-o societate de consum, în care “banul“ şi kitsch-ul primează. Imaginile /lucrările sunt agresive vizual prin alăturarea şi atacarea frumuseţii unor subiecte “sensibile”, prea mult “bătătorite”, prin ştanţarea incisivă a anunţului-slogan FOR SALE şi GOOD TASTE.
… natură… despre natură…
… sau despre ceva clasic şi frumos…
… natura nu se demodează niciodată…
… natura e de vânzare…
… acum poţi avea natura ta …
… o floare de vânzare pentru că e frumoasă…
… despre frumos…
… sau urât…
… despre estetic…
… sau despre inestetic…
… despre gust bun…
… sau despre bun gust…
… despre natură…
… natural sau fals…
… acum poţi avea ploaia…
… acum poţi avea cerul…
… sau ce-ţi doreşti…
… despre plăcere…
… sau despre aur…
… despre fast …
… despre o lume de vânzare…
… sau despre arta de vânzare…
… despre artizanat…
… sau despre bombastic…
… acum poţi avea cerul şi pământul…
… bolovani, flori şi buruieni…
… despre modă …
… sau despre kitsch…
… despre GOOD TASTE FOR SALE…