Home
Artişti
Contact
© 2007. All rights reserved
Cătălin Petrişor
Profil (auto–referenţiale)

Consider pictura drept o metodă spectaculară de a promova şi autentifica imagini.
Opţiunea pentru pictură şi pentru tehnica pe care o folosesc a devenit pentru mine evidentă în urma căutării unui stil despre care ştiam de la început că trebuie să presupună posibilităţi manipulative extinse în privinţa ilustrării. Am observat că, stăpânind pictura, este posibil să ilustrezi absolut orice, fără a fi nevoie să consideri limitele de ordin tehnic impuse de alte medii. Pe lângă asta, orice transformare ai aplica unei fotografii, cel mai bun mod de a ascunde artificiul este să pictezi imaginea retuşată şi să prezinţi numai acest stadiu final de elaborare. Din punctul meu de vedere, pictura oferă credibilitate imaginilor ne-naturale şi am nevoie să exploatez acest lucru, având în vedere că arta mea este, în esenţă, despre imagini dintr-o altă lume.
Subiectul fiecărei picturi este foarte important pentru mine şi îl aleg în mod intenţionat pentru a exprima alienare şi familiaritate în acelaşi timp. Încercarea mea este să dezvălui puterea de seducţie a acelor imagini cu interpretări ambigui şi multiple.
Îmi consider imaginile drept intrigi nerezolvate dintr-o lume paralelă intuitivă. Construiesc scenarii la graniţa dintre real şi suprareal şi sunt interesat de situaţii care ar putea trece drept intruziuni ale neobişnuitului în logica unui moment, de altfel, banal.
Intervenţia mea în artă provine dintr-o atitudine subculturală. Toate temele pe care le folosesc sunt clasice: reprezentarea divinităţii, metamorfoza, spaţiul mistic şi experienţa mistică, dar nu mă bazez exclusiv pe istoria filosofiei şi a artei şi pe imagistica miturilor şi a religiilor moderne. Datorită muzicii pe care o ascult, mă simt conectat la cultura underground şi folosesc această conexiune pentru a elabora un sistem estetic alternativ. De cele mai multe ori aleg să fac interpretări din punctul de vedere al unei persoane confuze, intelectual imperfectă.
Una dintre temele care mă intrigă cel mai puternic este practica religioasă în societatea contemporană. Înţeleg nevoia umană elementară de a crede si vreau să experimentez pe această necesitate, confruntând oamenii cu noi idoli şi altare. Am folosit această temă pentru ultimul meu proiect, intitulat “Cult”, o expoziţie de pictură în spaţiul Anaid Art Gallery, în Bucureşti.
“Upgrade” este, de asemenea, un proiect reprezentativ pentru activitatea mea artistică. L-am prezentat, în 2005, la Bienala Internaţională de Artă Contemporană, la Galeria Naţională din Praga. Picturile incluse în această serie (“Upgrade”, “Eye for an Eye”, “Calcium”, “Hidden”, “Dog and his Dog”, “The Next Dog”) vorbesc despre spaţiul periferic al comportamentului uman, despre experienţa secretă a metamorfozei, despre “upgradarea” spre abilităţile superioare ale animalului.